Tworzą próchnicę glebową.

Przeciwdziałają skutkom suszy.

 

Kwasy humusowe HUMUS-ONE produkowane z leonardytów.

ear of wheat grain isolated on white background

 

HUMUS-ONE dopuszczony do obrotu i stosowania decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr 426/16 jako nawóz organiczno-mineralny.

 

Żyzność gleby.

Gleby urodzajne zawierają powyżej 3,5% próchnicy. Jej spadek poniżej 3% oznacza początek procesu pustynnienia. Średnia zawartość materii organicznej w naszych glebach jest poniżej 2%, szacuje się, że 89% polskich gleb jest słabej jakości.

 

Nawożenie mineralne.

Próchnica tworzy się w procesach mikrobiologicznego rozkładu materii organicznej. Jest odpowiedzialna za żyzność i produktywność gleb. Najważniejsze dla żyzności gleb jest nawożenie organiczne. Przy braku nawożenia organicznego rozwiązaniem jest stosowanie kwasów humusowych będących koncentratem próchnicy. Miarą ich skuteczności jest zawartość kwasów humusowych w oborniku, w 20 tonach obornika jest 20 litrów kwasów humusowych.

 

Działanie kwasów humusowych HUMUS-ONE:

  • zatrzymują wodę w glebie, przeciwdziałają skutkom suszy
  • tworzą strukturę gruzełkowatą na glebach piaszczystych i zwięzłych
  • zatrzymują nawozy w strefie korzeniowej, ograniczają wymywanie azotu i potasu do 50%, poprawiają przyswajalność fosforu
  • stymulują namnażanie bakterii odpowiedzialnych za tworzenie próchnicy
  • zwiększają naturalną odporność roślin na patogeny
  • przyspieszają rozwój systemu korzeniowego, który sprawniej pobiera składniki pokarmowe
  • obniżają zasolenie gleb
  • gleby bogate w próchnicę lepiej pochłaniają promieniowanie słoneczne, są glebami ciepłymi

 

Korzyści ekonomiczne HUMUS-ONE:

  • mniejsze koszty nawodnienia do 50%
  • wzrost plonowania
  • poprawa jakości plonu
  • niższe koszty nawożenia
  • mniejsze zużycia paliwa podczas uprawy
  • zwiększenie zawartości próchnicy w glebie

Nowa forma aminokwasów roślinnych.

 

Kwasy humusowe HUMUS-ONE PERFEKT

Corn plant isolated on white background

 

HUMUS-ONE PERFEKT dopuszczony do obrotu i

stosowania decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

nr 427/16 jako nawóz organiczno-mineralny.

 

HUMUS-ONE PERFEKT dostarcza aminokwasy roślinne, które:

– są wykorzystywane przez rośliny jako gotowe elementy budulcowe

– transportują wewnątrz rośliny związki mineralne

– są skuteczne w małych dawkach

– zmniejszają nawożenie mineralne o 50%

– są bezpieczne dla ludzi i środowiska

– zwiększają plony i poprawiają ich jakość

 

Mineralizują resztki pożniwne.

Tworzą próchnicę glebową.

autumn maple leaf isolated on white background

 

 

Kwasy humusowe HUMUS-ONE PERFEKT produkowane z leonardytów.

 

HUMUS-ONE PERFEKT dopuszczony do obrotu i

stosowania decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr 427/16 jako nawóz organiczno-mineralny.

 

Działanie HUMUS-ONE PERFEKT:

Przyspiesza namnażanie mikroorganizmów glebowych, które rozkładają resztki pożniwne tym samym uwalniają składniki pokarmowe znajdujące się dotychczas w formie nieprzyswajalnej dla roślin

 

Ilość składników pokarmowych w resztkach pożniwnych

RODZAJ SŁOMYNK2OP2O5
Słoma zbożowa (średnio na każdą 1 tonę plonu)7 kg30 kg3 kg
Słoma rzepaczana (średnio na każdą tonę plonu)16 kg40 kg6 kg
Słoma kukurydziana (średnio na każdą tonę plonu)16 kg30 kg7 kg
Liście buraczane cukrowe (średnio na każde 10 ton plonu)33 kg50 kg9 kg
Łety ziemniaczane (średnio na każde 10 ton plonu)20 kg32 kg4 kg

 

Korzyści ekonomiczne stosowania HUMUS-ONE PERFEKT:

– ograniczenie chorób grzybowych poprzez szybki rozkład resztek pożniwnych, które są ich żywicielem

– obniżenie kosztów nawożenia

– zwiększenie zawartości próchnicy w glebie

 

HUMUS-ONE PERFEKT ogranicza patogeny, których źródłem są resztki pożniwne:

 

-w zbożach

  • Fusarium spp – źródło mikotoksyn w ziarnie zbóż
  • łamliwość podstawy źdźbła
  • mączniak prawdziwy zbóż
  • pleśń śniegowa
  • septoriozy

 

– w kukurydzy

  • Fusarium spp – źródło mikotoksyn w ziarnie kukurydzy
  • drobna plamistość liści kukurydzy
  • żółta plamistość liści kukurydzy
  • głownia guzowata kukurydzy
  • omacnica prosowianka – dorosłe osobniki zimujące w łodygach kukurydzy

 

w sadach jabłoniowych

  • parch jabłoni, zimuje na opadłych liściach

HUMUS-ONE PERFEKT

Pożyteczne Mikroorganizmy

 

HUMUS-ONE PERFEKT jest pożywką dla dzikich drożdży – pożytecznych mikroorganizmów, wykorzystywanych w ochronie roślin.

Virus, bacteria and biology microorganisms flat icons. Infectious bacteria and virus vector signs

Mechanizm działania pożytecznych mikroorganizmów – dzikich drożdży na grzyby chorobotwórcze:

 

  • produkują enzymy niszczące ścianę komórkową fitopatogenów
  • pasożytują na innych grzybach
  • produkują antybiotyki zabijające grzyby
  • dezaktywują szkodliwe enzymy produkowane przez fitopatogeny
  • uruchamiają naturalną odporność roślin

 

Dzikie drożdże – pożyteczne mikroorganizmy charakteryzują się:

 

  • szybkim zasiedlaniem powierzchni liści i owoców
  • wysoką zdolnością przeżycia
  • szerokim spektrum działania
  • są bezpieczne dla człowieka i środowiska

 

Rozpuszczalny krzem organiczny

 

Rozpuszczalny krzem organiczny nie jest chemicznym środkiem ochrony roślin, WE nr 1107/2009. Zostały spełnione warunki rejestracyjne WE nr 1907/2006.

stock-image-95887042

 

Jedyne przyswajalne źródło krzemu.

 

Rozpuszczalny krzem organiczny do mechanicznego zwalczania szkodników.

 

Mechaniczne zwalczanie szkodników polega na ich unieruchomieniu przez żele polikrzemowe.

 

Działa skutecznie na:

– mszyce

– przędziorki

– wciornastki

– miodówki

– mączlika szklarniowego

 

Stosowanie:

Preparat stosować w momencie wystąpienia szkodników.

W razie potrzeb zabieg powtórzyć po 7 dniach.

Działa wyłącznie kontaktowo.

 

Brak substancji aktywnych. Bezpieczny dla człowieka i środowiska.

 

Rozpuszczalny krzem organiczny kumuluje się w ścianach komórkowych roślin wzmacniając je mechanicznie, tym samym:

– przeciwdziała wyleganiu zbóż

– ogranicza straty wody przez transpiracje

– utrudnia strzępkom pasożytniczych grzybów przerastanie liści

– utrudnia szkodnikom żerowanie

– przedłuża trwałość owoców w obrocie: truskawek, malin, borówek  amerykańskich, jabłek, gruszek, czereśni, wiśni, śliw

 

© Copyright 2016 by JPM